skip to Main Content

Hij had nog zoveel plannen…..

“Hij had nog zoveel plannen, hij wou nog zoveel doen. Het is voorbij, het kan niet meer, het is niet meer dan, maar toen”…

De eerste zinnen bovenaan de rouwkaart voor ondernemers – in de bloei van hun leven –  die ik met enige regelmaat geplaatst heb in mijn tijd als uitvaartondernemer. Wat naast het immense verdriet resteerde waren oneindig vele vragen die onbeantwoord bleven. Waarom heeft hij het zover laten komen? Waarom altijd dat harde werken, die zorgen en zoveel stress? Wat als hij het slimmer, eenvoudiger en anders had aangepakt? Had hij dit dan kunnen voorkomen? … Wat als hij eerder hulp had ingeroepen?…

Het eventuele antwoord op de vele vragen loste het probleem echter niet meer op. Het arbeidzame leven was voorbij en de gestorven ondernemer kwam er niet mee terug. Een bijzonder warme uitvaart met vele belangstellenden, kleurrijke bloemen, mooie teksten en dankbetuigingen volgde. Altijd onbegrijpelijk, zo jong nog, zo alom gewaardeerd. De laatste woorden tijdens de herdenking werden uitgesproken, de uitvaartdienst voorbij, de laatste handen geschud en daarna werd het koud en stil. Afscheid nemen is de geboorte van een herinnering. In verhalen met nabestaanden wordt de film van het leven teruggespoeld. En telkens weer hoorde ik dezelfde gelijksoortige verhalen:

Die ene droom…

Het ondernemerschap zat er altijd al van jongs af aan in bij hem. Het startte met die ene droom…. Die droom om vrij en financieel onafhankelijk te zijn. Niet langer onder een baas werken, maar zelfstandig beslissingen nemen. Eigenwijs? Absoluut. Maar dat past ook wel bij een ondernemer. Op eigen-wijze je onderneming runnen. Een rotsvast geloof in eigen kunnen om succesvol te worden. Een harde werker, altijd als eerste aanwezig en de laatste die de deur sloot. Pionieren zat hem in het bloed en al gauw ging het hem voor de wind. De ene na de andere opdracht stroomde binnen en binnen enkele jaren groeide het bedrijf enorm. Natuurlijk heeft hij ups en downs gehad net als iedere andere organisatie maar hij was een volhouder, een doorzetter met karakter. Alleen begonnen en nu omringd door vele medewerkers. Mensen zagen hem als een geliefd en succesvol ondernemer bij business-clubs, feesten en partijen.

Keerzijde van succes

Maar er zat ook een keerzijde aan de medaille van het ogenschijnlijke succes die niet iedereen zag. Want wat heeft hij zich vaak alleen, ongelukkig en machteloos gevoeld. “It’s lonely at the top” hoorde je steeds vaker uit zijn mond. Hij was de laatste tijd veel stiller thuis in die spaarzame momenten dat hij nog thuis was. De uitdrukking ‘Wie is die man die zondag het vlees aansnijdt’ begon langzaam in de gedachten van z’n kinderen te groeien. Altijd maar bezig met z’n werk en z’n onderneming.

De pijn van groei in zicht

Stijgende omzet, meer klanten, meer medewerkers, meer kosten, meer financieringsbehoefte etc. hebben veel ondernemers ook veel van henzelf gekost en in sommige gevallen uiteindelijk hun leven. Een aantal pijnlijke confrontaties kunnen ontstaan als je snel groeit met je onderneming:

 • Klachten van klanten
 • Sturen enkel op je ‘buik’-gevoel
 • Taken blijven liggen op vollere bureaus
 • Onbegrip en irritaties binnen je team
 • Toenemende burn-out verschijnselen of verloop van medewerkers
 • Geen teamspirit, geen werkplezier
 • Nog meer zorgen, nog slechter slapen en nog harder werken
 • Geen privéleven

Slimme keuze? Of toch niet..

De oplossing leek gevonden toen medewerkers van het eerste uur tot leidinggevenden werden gemaakt. Maar vaak waren ze hierin niet getraind of opgeleid. Zij waren specialisten in hun eigen vakgebied met als gevolg dat zij hun leidinggevende taken oppakten op hun eigen manier. Er ontstond een eilandjes-cultuur. Echt samenwerken met elkaar en voor elkaar iets overhebben zoals vroeger…? Nee dat was er niet meer bij. Je raadt het al, de ondernemer ging nog harder z’n best doen, nog harder werken, nog meer piekeren. Was dit zijn grote droom?

En dan die andere droom….

En er was nog die andere droom. Die droom als het tijd is om met pensioen te gaan, tijd om te leven! Wat kon hij daar naar uitkijken. Eindelijk….

Tijd om zich fit en gezond te voelen.

Tijd om urenlang met z’n zoon te gaan vissen.

Tijd om met z’n kleinkinderen door te brengen die al veel te snel groot zijn geworden.

Tijd om met samen met z’n vrouw die mooie reizen te maken.

“Hij had nog zoveel plannen, hij wou nog zoveel doen”…..

Wil jij vervulling ervaren?

De verhalen achteraf, naverteld door een geliefde, waardevolle vriend of zakenpartner. Ik ben benieuwd, wat doet dit verhaal met jou? Herken jij één of meerdere van deze ondernemerspijnen bij jezelf? Wil jij het liefst niet alleen die ene droom maar ook die andere droom in levenden lijve beleven en voel je dat je hier slimmer mee om kunt gaan?

“Het is niet te laat, het kan nog steeds, je hoeft er alleen maar voor te kiezen om het NU te doen”

Hoe jij beide dromen wél kunt realiseren

Hoe zou het voor je zijn als je:

 • vrijheid terugkeert, daar waar het je om te doen was om te gaan ondernemen én tijd over houdt voor je privéleven?
 • zuinig bent op je gezondheid én gezond kunt ondernemen?
 • jezelf en je team maximaal uitdaagt én de teamspirit creëert die nodig is om de beste resultaten te behalen?
 • de ervaring bij je klanten vergroot én je de juiste klanten weet aan te trekken?
 • je leiderschap ontwikkelt geïnspireerd vanuit eigen authenticiteit én je hiermee je impact vergroot ook buiten je organisatie?

En wat zou je ervan vinden als je ook nog eens alleen nog maar voor de allerbeste klanten hoeft te werken én toch je omzet zou vergroten?

De oplossingen zijn eenvoudiger dan je denkt. Door radicaal te versimpelen, je verdienmodel te optimaliseren en met een minimaal team direct aan de slag te gaan bereik je de transformatie die nodig is voor het leven zoals jij dat voor je zag toen je startte als ondernemer.

Puur Persoonlijk Leiderschap helpt

Natuurlijk kun je er voor blijven kiezen om de resultaten en antwoorden alleen te vinden. Wil je hierbij hulp inschakelen dan staan wij als ervaren businesscoaches van Puur Persoonlijk Leiderschap voor je klaar. Wij coachen en trainen ondernemers en leidinggevenden van snel groeiende organisaties radicaal te versimpelen om gezond te blijven, gezond te ondernemen en resultaten te vergroten.

Gedurende zes maanden ben je welkom deel te nemen met je (kern)team aan een stevig maar simpel traject om je (werk)geluk weer te vinden en de juiste transformatie te realiseren. Wil je meer weten over ons programma Puur Verbindend Ondernemen? Kijk dan hier:

https://www.puurpersoonlijkleiderschap.nl/programma-puur-verbindend-ondernemen/ 

Eerst jijzelf?

Wil je als ondernemer of leidinggevende direct aan de slag om je eigen leiderschap verder te ontwikkelen?  Geef je dan op voor onze VIP-dag: “Verdubbel je impact en ambities in minder tijd”. Je leert door training je eigen persoonlijk leiderschap te versterken en hoe deze op een gezonde manier in te zetten in je organisatie voor je team. Je ontdekt hoe je makkelijker kunt delegeren en verantwoordelijkheid te delen. Je krijgt inzicht in je eigen gedrag en handelen, je drijfveren en overtuigingen. Hoe focus en verbinding te creëren in je werk en je privéleven. Zodat je als ondernemer je kunt blijven bezig houden met dat wat je het liefste doet. Kijk voor meer informatie op deze link: https://www.puurpersoonlijkleiderschap.nl/vip-dag/

Strategiesessie is gratis

Wil je eerst met een van onze ervaren businesscoaches afstemmen wat voor jou de mogelijkheden zijn? Vraag dan een gratis strategiesessie aan via deze link:

https://www.puurpersoonlijkleiderschap.nl/uitgebreid-strategiegesprek/

Graag wens ik jou de tijd van je leven om te genieten!

Ben Kalter

 

Back To Top